Beweging en Sport

(adviezen)

Iedereen die denkt dat je moet sporten om af te vallen zeg ik simpelweg “niet waar”

Je hoeft niet te sporten om af te vallen, het is wel is waar dat je met sport kan afvallen, maar het gaat dan om hele gespecialiseerde programma’s waarbij mensen dagelijks minimaal 2-3 uur in de gym moeten doorbrengen en vaak special samengesteld voeding moeten nemen etc…

Begrijp me niet verkeerd elke sport is goed voor je, maar om af te vallen hoeft men niet te sporten.

voor een gewoon doorsnee mens  zoals ik, is het niet nodig om te sporten, je moet wel normale actieve leven lijden, dus niet hele dag achter scherm of tv, maar wel pauzes nemen.
over het algemeen is het niet makkelijk om uit te rekenen hoeveel een persoon moet gaan bewegen om gezond te blijven, het zou perfect zijn als men 5km per dag kan lopen, en 5km is niet eens zo veel. het is ongeveer 1 uur  lopen, dus als voorbeeld: stel voor je werkt in de buurt van je huis en in plaats van auto of ov ga je ieder dag 2km lopend naar je werk, en 2km lopend terug, in de tussentijd ga je ook nog naar de wc, of even in de pauze naar buiten, je loopt binnen huis, maar ook naar je collega’s etc… dan heb je de 5km all makkelijk gehaald.
dit is niet alleen om af te vallen maar dit is heel belangrijk voor je gehele lichaam, voor de bloedsomloop en alle andere organen en hormonen.

niet iedereen werkt in de buurt of heeft werk, sommige moeten kilometers rijden naar een ander stad, in zo een geval is het ook niet zo moeilijk, parkeer je auto niet direct bij de deur, maar paar straten verder. Of stap uit de ov 1 halte eerder.
ook al regent en sneeuwt het, het is juist goed, je zal genieten van de natuurlijke omgeving.
Werk je niet ? zit je vaak thuis, dan zijn er genoeg andere opties, ga altijd lopend naar de super, neem een huisdier, zoals een hond bijvoorbeeld, een hond moet je ten minste 2-3 keer per dag uitlaten, dit zal ervoor zorgen dat je beweegt en dat je ook vers lucht in ademt, wat een van de belangrijkste dingen is voor je lichaam en gezondheid. Heb je kinderen en ben je een huisvader of huismoeder, neem je kids mee naar buiten, ga ergens in een park wandelen, laat all die series en all de onzin op tv los, dat zal je niets opbrengen.

Belangrijkste is, het zal je helpen om gezonder te worden.
Dus sporten is niet nodig, wel goed voor je. Beweging is veel belangrijker en dagelijkse beweging is een must.

ik heb jaren in de sport gezeten, jaren getraind, harde trainingen, ook zwemmen, etc… toen had ik ook geen overgewicht probleem, toen had ik geen ICT baan, later kwam de overgewicht door zittend werk en verkeerde voeding en ben ik gaan sporten maar op een gegeven moment merkte ik dat ik niet afval, ik sportte 3 dagen per week, maar het hielp niet, ik bleef  op gewicht of kwam aan. Achteraf gezien begrijp ik natuurlijk dat ik ging sproten maar ook niets aan me ongezonde leefstijl en voeding deed. Te veel eten, teveel ongezond eten, te veel suikers etc…

er was een periode dat ik heel veel was aangekomen, zo’n 20 kilo, toen ben ik op mijn eten gaan letten, en wat meer gaan bewegen, half jaar later was ik de 20kilo kwijt, maar weer ging ik dagelijks feestelijk eten, het was wekelijks aan de taart, dagelijks liters zoet zoals cola fanta, heel veel eten eten eten. zelfs onderweg in de auto tussen de maaltijden ging ik eten. het waren drukke werk periodes, toen ging er helemaal geen lampje branden, en had ook gen zin, nu achteraf gezien begrijp ik hoe het allemaal kwam 🙂 erkennen was het moeilijkste.

Dus start met gezonde leefstijl, gezonde voeding en vergeet niet een klein beetje bewegen 🙂 bouw het rustig op, ga niet ineens sportief doen en kilometers rennen dat is nergens voor nodig.

 

Bereken je vaste routes :  https://runnermaps.nl/edit

op deze website kan je met punten je route aanduiden en zien hoeveel km je hebt gelopen.

Geef een reactie