Honger

Wat is honger ? en wat doe je als je honger hebt?

Meeste mensen met overgewicht net als ik en velen die ik ken zien honger als een soort gevaren zone, als er honger is dan moet je eten !!! Niet dus, maar om even terug te komen op het HONGER gevoel, ik heb vroeger altijd een verkeerde psychologie gehad over honger, honger was voor mij een stress moment, waarbij ik snel zoveel mogelijk naar binnen moest werken, en als ik dat niet deed kan ik zelfs herinneren dat het soms wel zo zwaar was dat ik bijna vlouw viel en dat heb ik ook bij andere mensen met overgewicht gezien / gemerkt.

Niets is minder waar, eigenlijk honger zegt helemaal niets, en is niet gevaarlijk. Waar het op neer komt is dat je lichaam moet naar je luisteren, als jij niets eet, dan geeft het lichaam een signaal dat de gebruikelijke tijd is gekomen om te eten, maar dat betekent nog niet dat je snel moet gaan eten. als je dan eet is het OK, dat is dan ook het normale antwoord op honger. Maar stel voor dat je niet eet, dan moet je lichaam tot rust komen, en als dit te lang duurt, bijvoorbeeld 24 uur, dan moet je lichaam omschakelen en gebruik gaan maken van opgeslagen energie, dus je vet.

Dit bovenstaande proces zit in ons DNA, vanaf de eerste dag dat men op aarde is gekomen / ontstaan, hebben we dit systeem. we eten wanneer er eten is en wanneer niet dan schakelt ons lichaam naar de opgeslagen energie en wordt het verbrand om te kunnen leven.

Maar omdat we in een stressvolle consumptie gerichte door Multinationals voorgeschoteld / voorgeprogrammeerd stads leven zitten, zijn we gewend geraakt om steeds makkelijk alles te eten wat we maar zien / willen.

Honger in de basis:
Honger gevoel betekent over het algemeen dat je maag is leeg, en dat het tijd is om te ten.
Bij mensen met overgewicht kan het ook betekenen dat je dorst hebt, maar je denkt dat je honger hebt, dat zorgt ervoor dat mensen met overgewicht vaak nog dikker worden.
Het kan ook andere oorzaken hebben, maar we hebben het hier over de basis niet over allerlei ziektebeelden die heel veel andere oorzaken kunnen hebben.
we hebben het over een gezond persoon met overgewicht.

Wat kan je doen tegen honger gevoel, wat kan je er überhaupt mee doen en moet je er iets mee doen?
Jazeker, je moet er zeker iets mee doen, het volgende. Bij honger aanval nooit snel eten naar binnen werken. Als de etenstijd is gekomen, ga normaal aan de slag, neem je portie en eet het langzaam op. Zo niet, drink water. en probeer rustig te blijven, want hoe je het went of keert er zal niets gebeuren als je zelfs 3 dagen niets zou eten, als je gezond bent, niet lijdt aan diabetes of andere gevaarlijke ziektes, dan hoef je niet bang te zijn, het honger gevoel verdwijnt binnen enkele minuten weer. In begin is het moeilijk maar je moet doorzetten, niets komt van zelf. de controle moet je opeisen en je moet de drang overwinnen, jij bent de baas niet je maag.
Er zijn verschillende technieken om honger gevoel te verminderen, een ervan wordt vaak gebruikt, middels inademen dus je longen helemaal vol met lucht je buik helemaal los / vrij, en dan lucht insluiten in je longen en probeer je buik naar binnen te trekken. hiermee gaan je maagsappen even wegvloeien.
Ik raad aan om gewoon rust te bewaren, diep adem halen, neem glaasje water.
na enkele minuten is het gevoel weg en ben je weer helemaal in orde.

Technisch:
als je net als ik overgewicht hebt, dus genoeg vet opslag, dan heb je niets te vrezen. na 6-8 uur begint je lichaam de omschakeling om gebruik te gaan maken van je eigen vet opslag als energie, na 12-14 uur begint het proces, dit is trouwens heel belangrijk in je metabolisme en spijsvertering want hoe vaker dit gebeurt, des te beter zal je vetverbranding werken. daarom is vasten een van de methodes om gezond te worden. Ik persoonlijk vast bijna wekelijks, ik ben begonen met 48 uur vasten, maar nu doe ik het eens in de week of in twee weken, 24 uur lang. niets eten. allen water of thee drinken. hierdoor leert je lichaam op gezonde manier om te gaan met honger. ik heb sinds mijn eerste vasten niet meer echt honger gevoel gehad, ik krijg een heel licht honger gevoel en 2-3 minuten later is het verdwenen, het is alsof je lichaam weet dat het toch niets meer kan afdwingen, en word rustiger, gaat gewoon afwachten, en als je langer niet eet gaat over op vet opslag.

dus honger hebben is normaal, aan honger jezelf overgeven en vol vreten is niet normaal. wees niet bang, er zal niets gebeuren als je honger hebt en niet eet.

Maar vergeet niet, speel geen spelletjes, eet regelmatig op vaste tijden, en als je wilt vasten doe dat op een normale manier, en met periodes van tenminste 24 uur, dus bijvoorbeeld je laatste maaltijd is vandaag om 20.00 in de avond, je gaat pas weer eten morgen na 20.00. dan heb je 24 uur gevast, en daarvan waarschijnlijk is je lichaam laatste 5-6 uur gebruik gaan maken van je eigen vet opslag. naarmate je hier aan went en het niet meer moeilijk is, kan je dit 48 uur doen, eens in de maand. Dit zijn technieken van honderden jaren, en worden tegenwoordig steeds vaker toegepast tegen allerlei ziektes en voor een gezonde gezondheid 🙂

 

Geef een reactie