Mijn voeding

Mijn voeding vandaag.

Het meeste gevraagde is “wat eet jij” ik wil proberen om hier mijn dagelijkse menu te beschrijven.

Ochtend :

1. gekookt of gebakken ei (bij bakken olijf / zonnebloem olie)
2. 3-4 Matze krakers of Wasa krakkers (zonder toevoegingen) let op Matze is gezonder, Wasa is lekkerder, maar bevat zout korreltjes. is beter dan algemeen brood maar door teveel zout, niet heel erg gezond.
3. Smeerkaas naturel (zonder toevoegingen) of gewone kaas belegen, of feta kaas.
4. per Matze krakker 1 blad sla dus als ik 4 krakkers heb, dan smeer ik er kaas op leg ik er blad sla op en stukje kaas.
5. Thee met 1 gedroogde vijg.
dit is over het algemeen mijn ontbijt.
Je kan ervan afwijken, bijvoorbeeld een paar krakkers en soep met kippen vlees, een kop. Of gewoon gekookt kippen vlees, halve kipfilet in stukjes met klein beetje smeer kaas erbij (altijd naturel zonder toevoegingen)  Of gekookt rundvlees. Bij het koken kan je wel specerijen toevoegen, maar geen vettigheid of teveel zout. hou het netjes. Let wel door specerijen krijg je meer trek en wil je meer eten.
Meer variatie is natuurlijk gewenst en ook goed en gezond, dit bovenstaande is een voorbeeld. Het is belangrijk om alle soorten suikers te vermijden. ik drink thee met vijg omdat ik eigenlijk nog in overgangs- periode zit, om mezelf niet te stressen gebruik ik vijgen 2-3 per dag met thee. later ga ik 100% stoppen met suikers, dus ook geen gedroogd fruit meer.

Middag :

In de middag mag je best goed eten, maar goed betekent niet ongezond. dus een van mijn middag menu’s is bijvoorbeeld Boekweit menu :
1. in water gekookt boekweit ( eerst 200 gram boekweit in een kookplannetje met een lepel olijfolie aanbakken, licht, dan voorzichtig water toevoegen 1/2 cm boven boekweit. als de boekweit goed gekookt is dan zet het uit, neemt water in en wordt heel zacht.
2. vlees in stukjes snijden ( kip of rund, mag ook vis) en bakken met dun gesneden uien + olijfolie, een zakje soep groente toevoegen (koop kantenkraal bij de super, 60cent, of koop heel en snij ze in kleine stukjes) naar smaak zout en specerijen. dit goed bakken.
dit kan je dan beide door elkaar roeren of eerst boekweit op je bord en dan vlees met groente erbij doen. Let wel  goed eten betekent normaal eten, dus een normale portie, geen grote porties. Boekweit is trouwens een heel gezond product, wordt overal ook aangeraden voor mensen die gezond willen leven en willen afvallen.
dit is een basis voorbeeld. zoals all gezegd, variatie is belangrijk.
Ik raad je aan om iedere week zeker 2-3 keer om te wisselen van menu’s. Je kan bijvoorbeeld volgende dag een vlees soep maken, met stukjes vlees en groente mix. gewoon eerst beetje bakken en dan water erbij, aan de kook en daar heb je een gezond maaltijd.
Rijst en Deeg producten raad ik af, als je niet zonder kan, doe je best om het te verminderen. Maar om de 1-2 weken mag het wel, dus bovenstaande maar dan in plaats van boekweit rijst, maar neem dan helft van de rijst en neem meer groente en vlees. Rijst is dikmakend en ongezond. Gebruik zilvervliesrijst dus onbewerkt rijst. Pasta mag wel alleen volkoren en ook in beperkte hoeveelheden.

Soms, een keer of twee keer in de week eet ik er een fruit bij , zoals banaan of appel, peer. kiwi. etc… maar eentje per keer. en meestal voor het eten, of 2-3 uur na het eten. NIET DAGELIJKS. en Zeker NIET IN DE AVOND!!!

Avond :

In de avond eet ik meestal zelf gemaakte salade of salade uit de super maar zonder de ongezonde sous die erbij zit, dus als ik een kantenklare koop bijvoorbeeld AH tonijn maaltijdsalade, dan gooi ik de sous direct weg, roer ik het salade door elkaar en dan gewoon eten. eerste tweede keer smaakt het raar, maar toen ik van suiker af kwam en niet meer afhankelijk was, begon ik elke product te voelen en was het ineens wel lekker.
Als ik zelf salade maak, dat is dus meestal het geval dan als volg :
1. Ik koop altijd verschillende zakjes sla blaadjes sla etc.. rucola etc, bij alberthein, dan doe ik eerst een laagje sla in de bakje, dan snij ik een halve komkommer in stukjes, klein beetje zout er op, dan weer een laagje sla/ blaadjes / etc… erop en dan een of halve rode paprika, dan weer laagje sla en dan halve blikje tonijn in water, dan stukje feta kaas, pijnboom pitten en pompoen pitten en het laatste heel belangrijke ingridient een vleugje Lijnzaadolie erbovenop.

dit even door elkaar roeren en 5-10 minuutjes laten staan. super lekker en gezond.
voor de variatie, mag je er bijvoorbeeld kippen vlees in doen in plaats van tonijn, etc… maar hou het gezond, geen mayonaise of sausen, geen suikers etc…

voor de afwisseling kan je dit ook naar de middag verplaatsen en middag eten naar de avond, mits middag eten gezond is, en geen pasta of rijst versie. anders liever salade in de avond.

Nou weet ik uit ervaring dat je er niet komt met alleen maar salade, dus om jezelf niet te stressen, hebben we een volgende hulp middel, avond uur of twee voor het slapen.

Voor het slapen :

Het is niet goed om zwaar of normaal te eten voor het slapen gaan, over het algemeen is het gezond als je 2 uur voor het slapen niet meer eet. maar sommige mensen en ik ook krijgen dan honger en in plaats van ongezond gaan eten, zijn er goede alternatieven die ik kan aanraden, ik doe het volgende :

1. 2-3  eet lepels magere Franse kwark, een theelepel bijenpollen erbovenop, door elkaar roeren. en langzaam genietend eten.
Wel magere kwark, wat betreft bijen pollen, het is een natuur product, je kan het kopen bijna bij elke super let wel op de ingridienten lijst, er moeten alleen bijenpollen in zitten. het is geen suiker, het is een bijen product die door bijen als voeding wordt verzameld vanuit bloemen / planten. Let wel voor gebruik eerst testen, als je allergisch bent tegen bijenproducten zoals honing zou ik eerst een korreltje bijvoorbeeld op je tong doen of zelfs eerst met je huisarts overleggen, maar over het algemeen 99.9% veilig. Het is een bron van vitaminen en mineralen in zijn puurste form.

dit moet je niet iedere dag eten, als het kan. dit is meer voor het geval dat het anders echt niet gaat en je wilt perse iets eten in de late avond.

Eet in iedere geval geen fruit / brood / meelhoudende producten in de avond.
Vermijd alle suikers en suikerhoudende producten in de avond, want je gaat slapen, je energie kan je dan niet kwijt en het word omgezet in vet.

voor variatie gebruik ik persoonlijk 1-2 keer per week pindakaas maar dan wel 100% pinda, geen onzin pindakaas, bij Alberhein en Aldi hebben ze sinds kort een nieuwe Pindakaas soort, het zijn BIO glazen blikjes, met 100% pinda erin, dus geen andere ingridienten. Ik neem dan een wortel die dip ik 2-3 keer in de pindakaas en eet het. dus dan eet ik ongeveer 3 theelepels pindakaas met 1 wortel. Dit is niet echt een dieet product, maar 2-3 theelepels pindakaas 1-2 keer per week is alleen maar gezond vind ik. Want Nootjes mag je en moet je eten.
( ik eet weinig hele nootjes, dit wegens eerdere problemen met mijn maag, dus ik eet vooral zachte dingen, zodat mijn maag minder geiriteerd raakt, heb je ooit magzweer, gastritis etc… gehad, dan raad ik gewone nootjes af, eet pindakaas of notjes maar dan in gemalen form. )

Snacks :

over het algemeen zijn snacks niet goed, en ik raad het gehele begrip snacks af. je eet 3-4 keer per dag that’s it. je lichaam krijgt dan een goed gereguleerde voeding en weet ook dat het elke dag op een vast gestelde tijdstip gebeurt. dat verwerkt je lichaam en houdt zich eraan.
Maar, als het echt niet anders kan, vooral in het begin, raad ik Notjes aan, dus allerlei soorten behalve vette noten zoals makadamia etc…  Je mag en eigenlijk moet nootjes eten als je gezond wilt zijn, maar wel met mate!!! dit is dus heel belangrijk, met mate. Dus als je echt moet / wilt snacken, dan mag je soms maximaal een handje vol nootjes eten, ik zou noten mix kopen bij de noten handelaar of bij de super maar wel ongezouten en zonder palmolie of andere oliën, koop pure producten, zonder toevoeging, bij de AH hebben ze ook 3-4 soorten, met palm en andere toevoegingen en ook gewoon naturel, koop altijd naturel. Noten zijn een gezonde bron van stoffen die ons lichaam nodig heeft.
Let wel sommige nootjes kunnen gevaarlijk zijn als je allergisch bent.

 

toch wel lang verhaal geworden 🙂
Ik hoop dat je hieruit een goed voorbeeld kan nemen. Je mag best variaties inbrengen, maar hou het gezond. Hou het echt op basis voedings middelen, dan kan je dingen makkelijk meten, en geef je je lichaam ook een rust gevend goed voedende voeding, hou het echt simpel.
Kom je vitaminen tekort ? dan kan je bijvoorbeeld in plaats van kip ov vis runden lever gebruiken. Lever is een grote vitaminen bron. wel vers bij de Turkse slager halen en wel Runder, geen kip of schaap want die zijn aan de vette kant.