Vasten

Vasten is een steeds vaker voorkomend trend tegenwoordig, maar eigenlijk is het helemaal niet nieuw.  Vasten is eigenlijk ingebrand in ons DNA, de homosapiens hadden geen supermarkten waar ze eindeloos alles konden kopen en eten. de eerste mens op aarde ging op jacht naar voedsel, en vond het niet elke dag. in de natuur zien we het nu nog met dieren. wolven jagen en als ze dan voedsel hebben gevonden in de vorm van bijvoorbeeld een ander dier, een hert, dan eten ze dat samen met gehele groep op en dan gaat de jacht verder, maar soms duurt het weken tot ze weer aan voedsel komen. Dit is het basis principe van ons natuur en zo was het ook voor de Mens. Tegenwoordig komt iedereen met eigen ideeën en nieuwe namen voor hetzelfde wat we all duizenden jaren deden en nog steeds doen.

Op een professioneel niveau hebben zelfs overheden aan Vasten meegedaan in de vorm van onderzoek en medische toepassing, maar omdat het commercieel niet interessant is voor de multinationals wordt het Vasten maar niet ingevoerd in de officieel medische modellen.

Vasten of hoe het tegenwoordig wordt genoemd Intermittent Fasting, gaat erom dat men een bepaalde vaste periode niet eet en alleen maar water drinkt.

er zijn verschillende soorten van dit verschijnsel, bijvoorbeeld in de religie, in christendom wordt gevast maar niet alleen met water, dat is dan alles eten wat niet dierlijk is. dus geen melk, geen vlees, geen boter etc…
in de islam is er een keer per jaar een maand vasten periode, dan eten ze allen in de nacht, dus als de zon opkomt mag men niet eten, maar zodra de zon verdwijnt mag men wel eten en drinken.

de bovenstaande zijn enkele voorbeelden van iets wat vasten heet maar niets met vasten te maken heeft.

Ik heb het meerder malen gedaan. dus ga hier vanuit mijn kennis en ervaringen.

1. Voordat je begint aan welke vasten dan ook, zorg ervoor dat je langs de huisarts gaat, en zorg er voor dat je verwezen wordt naar een echo van je lever/nieren/galblaas etc…  dit is heel belangrijk, want het kan verkeerd aflopen als je bijvoorbeeld gal stenen hebt en het niet weet, of als je suikerziekte / diabetes hebt, velen hebben het en weten niet dat ze ziek zijn, dit is dus levensgevaarlijk,   dus altijd eerst bij de arts!

 

2. er worden verschillende vast soorten gepresenteerd op internet, met paar uurtjes tot 16-18 uur,  ik vind dat het pas vasten is als je minimaal 24 uur niet hebt gegeten. ik doe het om de paar maanden, minimaal 48 uur lang.
dus dat houd in dat ik mijn ontbijt neem en daarna 48 uur lang dus 2 dagen 2 nachten lang niets meer etc, alleen maar drink.  water, of thee, zonder zoetigheden. ga van water uit.

waarom?

ik heb er veel over gelezen, en bestudeert. het wordt dus aangeprezen omdat je erdoor gezonder wordt, omdat je erdoor scherper wordt, omdat je cell-huishouding zichzelf gaat herstarten en verversen maar dan niet door overal nieuwe cellen aan te maken maar door bestaande te repareren etc…
Dit is dus ook hetgene wat ik heb ervaren. maar belangrijkste  en doorslaggevende voor mij  is het reset gedeelte, dus na mijn eerste vasten heb ik een soort lichaams reset gehad, waardoor ik meer controle had over mezelf, niet meer gevoelig was voor honger aanvallen, ik begrijp nu dus dat ik niet snel naar de koelkast moet als ik ineens honger gevoel krijg, want honger gevoel zegt nog niets over je honger, vroeger had ik honger all 20 minuten na het eten, dus dat allemaal is voorbij, na vasten krijg ik wel honger gevoel maar niet meer zoals vroeger, ik krijg honger op vaste tijden, de tijden wanneer ik moet eten, dus ik heb nu de controle over mijn honger gevoel, en ik beslis wanneer ik ga eten, niet anders. Daarbij was ik nog 2 kilo afgevallen, en deze 2 kilo’s zijn ook weg gebleven dus niet meer terug gekomen.
Ik kan ook bevestigen dat ik in de periodes altijd veel scherper ben, veel meer kan leren, en veel meer kan doen.
Ik kan ook nog erbij vertellen dat de eerste dag het moeilijkst is, daarna heb je geen honger, en wil je ook niet eten.

Belangrijk !!!
na het vasten mag je niet direct normale maaltijden consumeren. tenminste je kan beter starten met een simpele lichte voeding, misschien een stukje fruit, banaan of appel, en thee met een vijg. niet snel doorslikken, goed kauwen.
halve dag later, kan je beginnen met normaal maaltijd maar dan een kleien portie, en niet haasten, rustig goed kauwend eten. dus rustig opbouwen anders kan je onwel worden in de zin van braak neigingen etc… dit komt omdat je maag dan helemaal tot rust was gekomen, en ineens grote portie krijgt en moet rekken etc… dus wees voorzichtig.

Voor diegene die willen vasten, dus regel een : eerst bij de huisarts langs, controle laten doen, en als je medicijnen moet slikken zeker overleggen met de arts. In mijn geval heb ik groen licht gehad van mijn arts, ik slik maag tabletten en die bleef ik dan ook gewoon slikken. na het vasten zijn mijn maag problemen ook minder geworden. maar dat is dan ook wel in combinatie van minder eten, betere voedings- keuze etc…

Voor de veiligheid, in het algemeen wordt vasten van 2 tot 5 dagen en nachten als veilig beschouwd, mits je echt gezond bent. alles meer dan dat raad ik af als het zonder doctoren gebeurt. In Rusland bijvoorbeeld is vasten heel gewoon, er zijn velen die het doen, sommigen 2, anderen 5 dagen en ook langer.
In Duitsland en aantal andere landen zijn zelfs klinieken gestart die 100% op vasten zijn gebaseerd, mensen gaan er heen voor een week of een maand en gaan dan onder toezicht van artsen vasten, met vasten worden heel veel aandoeningen genezen.

als voorbeeld check : https://www.buchinger.de/

dit is geen reclame, maar wel ter informatie zodat men nog meer informatie kan opzoeken en zo veilig en goed mogelijk mee kan doen.

hier een hele lijst van klinieken die vasten toepassen : http://aerztegesellschaft-heilfasten.de/fasten-adressen/fasten-kliniken/

Geef een reactie